niedziela, 26 lutego 2012

Och, znowu.

Ciasto francuskie leżakowało w lodówce czekając aż upłynie mu termin ważności, co miało nastąpić jutro. Dużo tego ciasta u mnie, ale co zrobić, przecież nie wyrzucę.. Chcąc nie chcąc, trzeba było coś stworzyć :)

Roladki z ciasta francuskiego z orzechami w toffi

Składniki: 
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/4 puszki gotowej masy toffi
- 1/4 szklanki orzechów (u mnie orzeszki ziemne)
- garść rodzynek
- garść migdałów/płatków migdałowych
- jajko do smarowania
- cukier do posypania


 Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy, rozsmarować na nim masę toffi. Orzechy, rodzynki i migdały wymieszać, rozłożyć na cieście.



 Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na kawałki ok 1 cm grubości.









Każdy kawałek zanurzać w roztrzepanym jajku i obficie posypać cukrem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. U Ciebie z kolei wspaniałe roladki.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wyglądają przepysznie! uwielbiam orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, orzechy i masa toffi, idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie połączenie musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle fajny pomysł! CHętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo proszę :) naprawdę były fajne, a co dziwne, nawet lepsze na drugi dzień, jak poleżały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. toffi, orzechy, migdały w jednym... moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła takie ciasteczka! :D Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, jest wygodne i daje tyle możliwości! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ne wierzę, że to takie proste, wygląda jak z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wobec Twoich słodkości nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do czekoladowego projektu u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, podalas mi swietny pomysl na kawalek ciasta francuskiego, ktory lezy w zamrazalniku i czeka gdy z niego cos wyczaruje!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. to super, naprawdę polecam te ciasteczka, są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego;) porywam jedną roladkę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda to rewelacyjnie! I gratuluje pomysłu na roladę z ciasta francuskiego :)))

    OdpowiedzUsuń