Ciasto francuskie leżakowało w lodówce czekając aż upłynie mu termin ważności, co miało nastąpić jutro. Dużo tego ciasta u mnie, ale co zrobić, przecież nie wyrzucę.. Chcąc nie chcąc, trzeba było coś stworzyć :)
Roladki z ciasta francuskiego z orzechami w toffi
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/4 puszki gotowej masy toffi
- 1/4 szklanki orzechów (u mnie orzeszki ziemne)
- garść rodzynek
- garść migdałów/płatków migdałowych
- jajko do smarowania
- cukier do posypania
Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy, rozsmarować na nim masę toffi. Orzechy, rodzynki i migdały wymieszać, rozłożyć na cieście.
Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na kawałki ok 1 cm grubości.
Każdy kawałek zanurzać w roztrzepanym jajku i obficie posypać cukrem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
U Ciebie z kolei wspaniałe roladki.
OdpowiedzUsuńPycha!
mmm wyglądają przepysznie! uwielbiam orzechy ;)
OdpowiedzUsuńOjej, orzechy i masa toffi, idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńna orzechowo;)fajnie!
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle fajny pomysł! CHętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :) naprawdę były fajne, a co dziwne, nawet lepsze na drugi dzień, jak poleżały :)
OdpowiedzUsuńtoffi, orzechy, migdały w jednym... moje smaki :)
OdpowiedzUsuńrozkoszna propozycja.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciasteczka! :D Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, jest wygodne i daje tyle możliwości! :)
OdpowiedzUsuńNe wierzę, że to takie proste, wygląda jak z cukierni!
OdpowiedzUsuńoh, nie przesadzajmy ;)
OdpowiedzUsuńWobec Twoich słodkości nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do czekoladowego projektu u mnie :D
OdpowiedzUsuńGosiu, podalas mi swietny pomysl na kawalek ciasta francuskiego, ktory lezy w zamrazalniku i czeka gdy z niego cos wyczaruje!!!!
OdpowiedzUsuńto super, naprawdę polecam te ciasteczka, są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego;) porywam jedną roladkę;)
OdpowiedzUsuńWygląda to rewelacyjnie! I gratuluje pomysłu na roladę z ciasta francuskiego :)))
OdpowiedzUsuń