Jakiś czas temu, na którymś z blogów widziałam taką propozycję: z kromek chleba tostowego wycina się kółka, a w ich miejsce w ramkę wbija jajko i smaży na zasadzie jajek sadzonych (jeśli dobrze pamiętam). Nie mam pojęcia, gdzie i u kogo to było.
Dziś starałam się stworzyć coś podobnego, tylko zamiast jajek sadzonych u mnie w chlebie było coś na kształt jajecznicy..
Przepis na 6 kromek (+ 6 grzanek ze środków)
Jajka w chlebie
Składniki:
- 6 kromek chleba
- 6 plasterków pomidora
- mała cebula
- kilka plasterków szynki
- garść posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Do miski wbić jajka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną szynkę i szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
W chlebie wykroić szklanką kółka, usmażyć je na suchej patelni na złoty kolor. Na grzankach ułożyć plasterki pomidora, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą.
Pozostałą z chleba ramkę podsmażyć lekko z jednej strony, przełożyć na drugi bok. Do środka ostrożnie wlać łyżką jajka. Podsmażyć ok 2 minuty i przełożyć na drugą stronę, znowu podsmażyć ok 2 minuty. Przełożyć na talerz.
Smacznego!
to danie można robić na wiele sposobów. U mnie cieszy się wielkim uznaniem smakowym. Mniam...:)
OdpowiedzUsuńzawsze to jakaś alternatywa dla klasycznej jajecznicy :)
Usuń