wtorek, 14 lutego 2012

Słodkości na walentynki..

Mus czekoladowy. Na co dzień i od święta. Puszysty, przepyszny. Robiony wg przepisu Doroty. Z przepisu wyszło 6 porcji. Polecam!


Mus czekoladowy



Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau (ja dałam likier kawowy i też wyszło pysznie :))
- 4 łyżki wody
- 30 g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 50 g cukru
- 125 ml śmietany kremówki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z alkoholem i wodą. Dodać masło, zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka jaj na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać do masy czekoladowej po jednym żółtku, na przemian z połową ubitych białek, ciągle miksując. W kolejnym naczyniu ubić kremówkę, dodać do masy czekoladowej, całość dokładnie wymieszać. Dodać resztę piany z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczek/pucharków, schłodzić w lodówce minimum 3 godziny przed podaniem przykryte folią spożywczą. 


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz