niedziela, 1 lipca 2012

Ciasto z owocami i bezą

Sezon owocowy w pełni, choć truskawki podobno już się powoli kończą. Do tego ciasta możecie wykorzystać truskawki, poziomki, owoce leśne - każde z osobna lub wymieszane razem. Ja swoje ciasto zrobiłam z truskawkami i poziomkami. Dałam więcej owoców, niż w przepisie i spód bardzo namiękł od soku, ale na drugi dzień już było ok. Ogółem bardzo smaczne ciasto, polecam! Przepis z gazetki "Przyślij przepis" 7/2012.

Ciasto bezowo-owocowe


Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 300 g miękkiego masła lub margaryny
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, masło/margarynę, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto, 1/3 z niego odkroić i zawinięte w folię schować na godzinę do zamrażalnika*. Pozostałym ciastem wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24x34 cm (u mnie była trochę większa i też było ok). 

Warstwa owocowa:
- 50 dag wybranych owoców
- kakao

Owoce umyć, ułożyć na cieście, oprószyć kakao. 

Beza:
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Wymieszać ostrożnie z mąką i sokiem z cytryny. Wyłożyć na warstwę owoców. Wyjąć z zamrażalnika odłożone ciasto, zetrzeć na wierzch bezy na tarce o dużych oczkach. Chyba że tak jak ja nie mieliście czasu czekać aż się dobrze schłodzi, wtedy można po prostu odrywać małe kawałki i układać je na bezie.. ;)
Przygotowane ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. 
*ten punkt można pominąć i wykorzystać od razu całe ciasto do wyłożenia blachy.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. musi być obłędne takie ciacho z bezami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Lubię owocowe ciasta, z bezą tym bardziej. U mnie truskawki jeszcze są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owocowe ciasta! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie! Widzę tu wiele smakowitych przepisów, które postaram się zrealizować we własnej kuchni :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki... Oj już opisałem to szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Pozdrawiam, Agata.

    OdpowiedzUsuń