Wilgotne, mięciutkie, pyszne czekoladowe ciasteczka z bananami. Ciasto w smaku trochę przypomina murzynka, nie jest bardzo słodkie, za to mocno czekoladowe. Z przepisu wychodzi około 50 ciastek. Przepis z gazetki "Lubię gotować".
Ciastka czekoladowe z bananami
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 90 g cukru
- 6 jajek
- 3 białka
- 90 g masła
- 2 duże banany
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać pojedynczo rozkłócone żółtka jaj. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę przełożyć do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać. Banany obrać i pokroić w cienkie plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można go dodatkowo natłuścić, niestety ciastka lubią przywierać). Łyżką nakładać porcje ciasta (w odstępach), na nich rozłożyć banany. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić przykryte pergaminem, aby nie wysychały.
Smacznego!
bardzo mi się podobają te ciastka z bananami, nie dość, że ładne, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuń