poniedziałek, 20 lutego 2012

Banalnie.

Czasem jest tak, że przychodzi ochota na coś słodkiego natychmiast. Albo najdalej za pół godziny. I wtedy właśnie przydają się przepisy takie jak ten. Banalne, pyszne w swojej prostocie. 
A Mąż powiedział: Wiesz, jaki jest problem z tymi ciastkami? Że zrobiłaś ich tak mało... ;)


Rogaliki francuskie z nutellą


Składniki:


-1 arkusz ciasta francuskiego
- nutella
- jajko
- cukier do posypania
- odrobina mąki do podsypania stolnicy

Ciasto francuskie rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy, pokroić na kwadraty (u mnie 12), a następnie każdy kwadrat na dwa trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nutelli, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Brzegi pozawijać, formując rogalik i zlepić. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu jajkiem i posypać cukrem. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. 

 








Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Smakowite;) Lubie takie kombinacje z francuskim ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze są takie szybkie, gorrące rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pysznych rzeczy zawsze jest za mało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne te rogaliki:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. takie chwile i takie przepisy pod ręką tworzą wybuchową mieszankę :)
    pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja się właśnie zastanawiałam, co by tu sobie zrobić na jutro do szkoły na śniadanie! Bo od jutra matury próbne, więc przydałoby się coś, co doda energii ;-) lecę do kuchni :-) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń