Ciasto, delikatnie piaskowe, rozpływa się w ustach. Aromatyczny budyń, owoce i delikatny krem. Czego chcieć więcej? :)
Pieczone z okazji urodzin szwagra. Urocze i słodkie :) Babeczki z kruchego ciasta z budyniem, owocami i kremem. Przepis na ciasto wykorzystany z tego przepisu. Budyń z książki "Pieczone specjały" z Biblioteki smakosza. Prosty krem z masła i cukru pudru. Z podanych proporcji wyszły mi 24 babeczki.
Kruche babeczki z budyniem
Ciasto:
- 340 g mąki
- 3 zółtka
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
Mąkę i cukier puder posiekać z chłodnym masłem i margaryną, wbić żółtka i wszystko zagnieść. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut.
Budyń:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 175 ml mleka
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli wlewać mleko, dosypać gałkę muszkatołową, całość dokładnie ubić.
Krem:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
Masło i cukier puder utrzeć na gładką masę. Dodawać po łyżce mleka, aby uzyskać właściwą do dekorowania konsystencję. Krem odstawić do lodówki do czasu aż będzie potrzebny, przynajmniej na 20 minut.
Dodatkowo:
- brzoskwinie (u mnie z puszki) albo inne wybrane owoce, pokrojone w kostkę
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2-3 mm, szklanką wykroić kółka ciasta. Wylepić ciastem natłuszczoną formę do muffinów, na ciasto wylać budyń. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Na budyniu rozłożyć pokrojone owoce, udekorować kremem.
Gotowe babeczki ozdobić kolorową posypką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz