piątek, 30 marca 2012

"Jaffa cakes" - babeczki

Każdy z nas ma jakieś sprawdzone źródło, z którego przepisy testuje w ciemno, nawet na ważne okazje. Dla mnie takim źródłem jest blog Doroty - Moje wypieki. Korzystałam z wielu przepisów, łatwiejszych i bardziej skomplikowanych, jak do tej pory żaden mnie nie zawiódł.. a przy innych, 'genialnych' źródłach czasem się zdarzało. 
Dziś łatwo i szybko. Przepyszne, delikatne babeczki z pomarańczowym nadzieniem. Robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają.. :) po oryginał zapraszam tutaj. Jak na autorkę strony przystało, przepis doskonały :)

Babeczki Jaffa cakes

Składniki:
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 75 g masła, roztopionego
- 225 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 8 łyżek dżemu pomarańczowego

W misce wymieszać jajka, mleko i masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem, dodać do jajek z mlekiem, całość wymieszać delikatnie do połączenia składników. Papilotki napełnić do połowy wysokości, na każdą z nich wyłożyć porcję dżemu (u mnie ok łyżeczki na każdą babeczkę) i przykryć cienko ciastem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. 


Z braku czasu na robienie polewy, gotowe babeczki oprószyć kakao :)


Smacznego!

A tak się zastanawiam.. Ostatnio miałam straszną, kulinarnie-estetyczną wpadkę. Przepis na ciasto wyglądał super, zrobiłam, wstawiłam do piekarnika, zajęłam się czym innym, wyszłam z kuchni.. i przypaliłam jak nie wiem! Pomimo tego, w smaku wyszło przepyszne.. Publikowałybyście? ;)

5 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie ;)
    pewnie, że publikować! ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarańczowe babeczki...
    Jak cudnie byłoby je zjeść na śniadanie.
    Pięknie Ci się upiekły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne babeczki i pewnie są pyszne, mniam:)

    A tamto ciacho,myslę,ze publikować:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. ja codziennie sobie mówię, że je zrobię... i na razie nic ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają ! ;) Mmmm...aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń