środa, 7 marca 2012

Trufelki czekoladowo-orzechowe z mleka w proszku

Lubię domowe trufle. Takie małe, słodkie chwile przyjemności. Po dwóch, trzech (czasem nawet po jednym;)) mamy dość słodyczy na dłuższy czas, ale czy nie w tym tkwi ich urok? Są świetnie jako słodki upominek, zapakowane w ozdobne pudełko.

Ta wersja jest zdecydowanie dla wielbicieli słodyczy. Mniej słodkolubni mogą nie podołać ;) Masa jest mięciutka, dosłownie rozpływa się w ustach. Myślę, że świetnie by się sprawdziła jako nadzienie do czekoladek, skrywając w środku orzech czy migdał. Inspiracja tu i tu, przepis własny.

Trufle czekoladowo-orzechowe

Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 pełne łyżeczki kakao
- 2 czubate łyżki mielonych migdałów
- 6 herbatników typu petitki
- cukier puder lub kakao do obtoczenia

Wykonanie jest niezmiernie skomplikowane: masło, mleko w proszku, masło orzechowe i kakao trzeba utrzeć na gładką masę. Dodać mielone migdały. Herbatniki pokruszyć na małe kawałki i dodać do masy, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce przynajmniej przez pół godziny. Formować z masy kuleczki, obtaczać w cukrze pudrze lub kakao. Przechowywać w lodówce. 
Z podanych proporcji wyszły mi 42 małe trufelki.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam mleko w proszku, takie trufelki muszą być przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Trufle to ja mogę jeść w każdym saku i każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  3. są śliczne!
    <3
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana - banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę koniecznie spróbować zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wszystko co z mleka w proszku, więc na pewno bym sie nimi zajadała :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń