Dziś chciałabym Was zaprosić na te babeczki, są naprawdę pyszne. Przepis cytuję w oryginale. Zrobiłam z podwójnej porcji 20 mniejszych babeczek, zamiast większych tartaletek.
Składniki:
- 20 g otrębów
- 30 g wiórków kokosowych
- pół szklanki puree jabłkowego*
- pół szklanki mleka
- 3 kropelki aromatu waniliowego (pominęłam)
- pół łyżeczki cynamonu
Płatki, otręby,wiórki i cynamon mieszamy w misce.
Dodajemy puree jabłkowe i mieszamy.
Dolewamy mleka z aromatem waniliowym.
Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej ale nie stałej owsianki. Odstawiamy na bok.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Foremki smarujemy masłem. Ważne by zrobić to dokładnie bo inaczej nie wyjmiemy później spodów z foremek.
Gdy
płatki lekko zmiękną ( u mnie po ok. 10 minutach) wykładamy foremki
mieszanką tak, aby stworzyć cienką ale spójną warstwę ciasta.
Pozostawiamy do wystygnięcia i nadziewamy czym tylko sobie życzymy.
* Autorka blendowała domowy mus jabłkowy, ja po prostu dałam mus taki jak do szarlotki.
W mojej wersji tartaletki wystąpiły z dżemem wiśniowym i śmietankowym budyniem :)
Smacznego! :)
Wyglądają super z tym budyniem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zasmakowały :)
wyglądają wspaniale! mniam ;)
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe, a takie apetyczne! Mniam!
OdpowiedzUsuń