Wczoraj były urodziny mojej przyjaciółki, która jest wielką miłośniczką białej czekolady. Nie było więc wątpliwości, o jakim smaku ma być tort który zrobię.. :)
Przepis na krem to moja interpretacja różnych krążących po necie przepisów. Proporcje wystarczyły na dwukrotne przełożenie ciasta i wysmarowanie wierzchu i brzegów. Krem jest obłędnie słodki, bardziej wrażliwi mogą zmniejszyć ilość cukru pudru :)
Biszkopt rzucany
Składniki (tortownica ok 20 cm lub większa, w której biszkopt urośnie mniejszy):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki* cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Gorące ciasto, zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok 60 cm. Można zabezpieczyć podłogę kocem ;) ja dla pewności rzucałam dwukrotnie. Ciasto wstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiach.
Gdy całkiem ostygnie, oddzielić nożem boki od formy i przekroić na 3-4 blaty.
*szklanka w tym przepisie to 250 ml.
*szklanka w tym przepisie to 250 ml.
Krem z bitą śmietaną, białą czekoladą i mascarpone
Składniki:
- 200 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 400 g śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę ubijać. W osobnym naczyniu utrzeć mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru, przełożyć do masy śmietanowo - czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić do lodówki na godzinę (lub dłużej), przed przekładaniem blatów delikatnie przemieszać masę.
Do dekoracji użyłam draży śmietankowych oraz rurek i wiórków z białej czekolady.
ale pyszny!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! zapraszam na nowy post i zachęcam do obserwowania! buziaki ;)
OdpowiedzUsuńPoprosze o kawalek....!!!!
OdpowiedzUsuńByłam tu wczoraj u Ciebie i ciacho jest super :) Ja w ten weekend będę robić podobny tort, ale z gorzkiej czekolady.
OdpowiedzUsuńWspaniale jest mieć taką przyjaciółkę, która piecze takie torty ;) Musiało być pysznie!
OdpowiedzUsuńniebiański. ach ta biała czekolada... :)
OdpowiedzUsuńWszystko co z białą czekoladą to ja bardzo chętnie! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam wszystko co jest związane z białą czekoladą. Najbardziej pasują mi przepisy uzyskane z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie wiem, że czekolada będzie głównym składnikiem. Dlatego zawsze staram się aby mieć jej pod dostatkiem.
OdpowiedzUsuń