środa, 26 grudnia 2012

Szarlotka sypana

Gdzieś kiedyś już widziałam ten przepis, pewnie nawet w kilku miejscach. Z jakiegoś powodu ten tutaj chwycił mnie za serce i postanowiłam go w końcu wypróbować. 
Szarlotka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a w smaku po prostu przepyszna... Mięciutka i wilgotna w środku, z chrupiącą skorupką z wierzchu. Wygląda właściwie bardziej jak przekładany tort niż jak zwykłe ciasto :) zdecydowanie bardzo polecam. Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji, w dużej tortownicy i takie też ilości podaję, na pewno się nie zmarnuje :)


Szarlotka sypana

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki cukru 
- 2 torebki cukru waniliowego*
- 4 łyżki cynamonu (tutaj nie podwajałam ilości i moim zdaniem jest go akurat, ale jeśli ktoś bardzo lubi cynamon, może go dodać więcej)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 kg jabłek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
- 1,5 kostki masła z zamrażalnika + masło do wysmarowania formy

*można nie dodawać, jeśli macie w domu domowej roboty cukier waniliowy, wtedy użyjcie go zamiast zwykłego cukru


Mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i połowę cynamonu dokładnie wymieszać. Drugą połowę cynamonu dodać do jabłek, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. 
Wysypać dwie szklanki mieszanki suchych składników, na to wyłożyć połowę jabłek. Następnie wyłożyć kolejne dwie szklanki suchej mieszanki i resztę jabłek, posypać równomiernie pozostałą suchą mieszanką. Na wierzch zetrzeć masło na grubych oczkach tarki, rozłożyć równo na całej powierzchni ciasta. Piec przez ok. godzinę (u mnie godzina i 10 minut) w temperaturze 180 stopni. 
Po wystudzeniu można dodatkowo posypać ciasto kilkoma łyżkami cukru wymieszanymi z odrobiną cynamonu.


Smacznego!

Jedna uwaga: rozpuszczone masło i sok z jabłek wypływają z formy. Trzeba uważać, żeby po wyjęciu z piekarnika nie postawić ciasta np. na świeżym obrusie ;)

15 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie jadłam ale wyglada ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, to pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ją! tylko w grudniu robiłam ją chyba ze trzy razy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz jeszcze ja :) Dużo radości w Nowym Roku!!!

      Usuń
  4. jadłam taką u koleżanki, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała szarlotka Gosiu.
    Na każdą okazję.
    Pysznego i szczęśliwego 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiliśmy w domu nie raz, bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Samych słodkości w Nowym Roku...;)

    OdpowiedzUsuń
  9. szarlotka dość popularna ale za to jaka pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczna wersja na szarlotkę, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szatlotce zawsze mówimy tak :)

    OdpowiedzUsuń