Piernik marchewkowy
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach (3-4 marchewki)
- 1 duże jabłko, obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach
- ok. 3/4 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 3 łyżki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
Cukier zmiksować z żółtkami jaj i olejem. Dodać mąkę przesianą z przyprawami i proszkiem do pieczenia, całość utrzeć drewnianą łyżką. Dodać marchewkę, jabłko, bakalie i czekoladę, całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Wystudzony piernik udekorować polewą czekoladową i gwiazdkami z marcepanu.
Smacznego!
Już nic nie zmieszczę, ale taki kawałeczek takiego piernika poproszę :D
OdpowiedzUsuń