środa, 25 kwietnia 2012

Tort urodzinowy dla 6-latki - mleczna kanapka



Jak tam pogoda u Was? U mnie w piątek była taka burza, że jak strzeliło, to spalił się monitor, a połączenie telefoniczne i internet odzyskaliśmy dopiero wczoraj.. Mam nadzieję, że po tym wszystkim przyjdą w końcu ciepłe dni, przestanie padać, a na majówkę będzie piękna pogoda i wyjedziemy na Mazury..
Trochę zaległości się porobiło przez brak netu, próbowałam wczoraj nadrobić na Waszych blogach, ale dodajecie tyle wpisów, że człowiek nie nadąża! :)
Moja chrześnica skończyła 6 lat.w zeszły piątek, w sobotę świętowaliśmy, dziękuję za wszystkie podpowiedzi odnośnie smaku tortu, wygrała jednak sugestia mamy dziewczynki odnośnie smaku. Padło na ciasto na bazie tego przepisu. Robiąc w tortownicy ok. 26 cm średnicy, nie zmieniałam proporcji, do kremu dodałam mniej masła, ale  wydało mi się go później zdecydowanie za mało, dodałam więc do niego ubitą kremówkę. 
Biszkopt kakaowy całkiem smaczny, masa bardzo, bardzo słodka.. całość jednak nie była wcale mdła, mąż dopomina się o kolejną wersję tego ciasta.. :) Dla mnie było też ważne, że masa świetnie trzymała kształt dekoracji.
Oczywiście jubilatka stwierdziła, że z całego tortu najbardziej smakują jej opłatkowe kwiatki.. ;) Cóż. Wiadomo, że na dziecięcych przyjęciach najważniejszy jest wygląd tortu, a nie jego smak! A ta radość w oczach dziecka - bezcenna :)

Mleczna kanapka - tort

Biszkopt kakaowy - składniki: (szklanka = 250ml)
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać olej, zmiksować. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Wmieszać delikatnie do masy z jajek i cukru. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. 
Po wystudzeniu przekroić na dwa równe blaty. 

Masa mleczno-śmietanowa - składniki:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie pełne)
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
- torebka cukru waniliowego (16g)
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Pół szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli wlewać do niego mleko, ciągle ucierając. 2 szklanki mleka w proszku przesiać, dodać do masy, ucierać do gładkości. 
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Połączyć obie masy, dokładnie wymieszać. 

Ok. 2/3 masy wyłożyć na blat biszkoptowy, resztę zostawić do dekoracji tortu. Przykryć drugim blatem, posmarować cienką warstwą kremu. Pozostałą część masy przełożyć do szprycy i udekorować tort. 


Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć na godzinę - dwie przed podaniem. 
Torty z opłatkiem waflowym najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby opłatek mógł zmięknąć (będzie się wtedy kroił tak łatwo, jak cała reszta). Ciasto samo w sobie również smakowało mi bardziej na drugi dzień. 
Trzeba jednak pamiętać, że tortów z dekoracją opłatkową nie powinno się przykrywać, aby zbierająca się pod pokrywką para nie zniszczyła obrazków. Mój tort musiał być przykryty na czas transportu, przez jakieś 40 - 50 minut, na szczęście nic mu się przez ten czas nie stało.


Oczywiście zostało mi już zapowiedziane, że na kolejne urodziny mam szykować tort z księżniczkami.. 


A po zrobieniu tego tortu, dostałam też zamówienie na tort komunijny dla innego dziecka :)



7 komentarzy:

  1. Wygląda super! Czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Domyślam się przepisu, ale jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra - dolaczam z przyjemnoscia do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to mleko w proszku może być takie modyfikowane dla małych dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie sądzę.. ;) tak jak napisałam w przepisie, 'pełne niebieskie', inne (np. granulowane) się nie nada.

      Usuń
  5. Właśnie upiekłam i jest poprosu REWELACYJNY

    OdpowiedzUsuń