niedziela, 22 stycznia 2012

Jabłka i cynamon.

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. Palmiery cynamonowe. Ryż na mleku, z jabłkami z cynamonem. Powstały jedne po drugich, nawet jedne z drugich w pewnym sensie, za dużo wyszło składników. A że szkoda marnować.. ;)
Na drugie śniadanie, podwieczorek i deser do herbaty. 
Palmiery i rożki robi się błyskawicznie!
W mojej wersji rożki mniejsze, prawie na jeden gryz. Palmiery według przepisu bardzo rosną, moje nie chciały, trudno. *

Rożki z ciasta francuskiego (z tego przepisu)



Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- sok i skórka otarta z połowy cytryny 
- 3 łyżki rodzynków 
- 2,5 łyżki cukru 
- 1/4 łyżeczki cynamonu 
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy. Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszać. 
Podzielić ciasto na równe kwadraty, brzegi każdego posmarować jajkiem. Na środek wyłożyć nadzienie, złożyć na pół po przekątnej i zlepić boki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. W każdym rożku zrobić 3 otwory nożem (dzięki temu ciasto nie rozmięknie od spodu, pozostanie chrupiące). Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.


Palmiery cynamonowe (z tego przepisu)



Składniki: 
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 
- 1 łyżka cynamonu
 Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy. Wymieszać cukier z cynamonem. Posypać ciasto częścią cukru, lekko dociskając. Złożyć boki do środka, aby ciasto zmniejszyło powierzchnię o połowę, posypać częścią cukru. Znowu złożyć boki, wysypać resztę cukru z cynamonem. Zamknąć całość ciasta (tak, jakbyśmy zamykali książkę). 
Roladę pokroić na plasterki grubości ok centymetra, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zezłocą. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. 


Ryż na mleku (wg tego przepisu)



Składniki:
- litr mleka
- 100 g ryżu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru
- łyżka masła
Zagotować mleko z ryżem i szczyptą soli. Zmniejszyć płomień, gotować ok. 20 minut, często mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z cukrem, dodać łyżkę masy ryżowej, wymieszać i przełożyć do garnka. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać.
Do ryżu dodałam jabłka z cynamonem, których przygotowałam za dużo do rożków. Można podawać też z innymi owocami lub dżemem. 


Smacznego!

*Edit: Upieczone po raz drugi, na przyjazd Kogoś Wyjątkowego, urosły jak szalone. Nie spodziewałam się tego, były za blisko ułożone na blasze i z niektórych wyszły strasznie pokręcone kształty ;) Pierwszym razem robiłam je z ciasta z lodówki, drugim z mrożonego, to drugie miało trochę większą masę, może dlatego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz