Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. Palmiery cynamonowe. Ryż na mleku, z jabłkami z cynamonem. Powstały jedne po drugich, nawet jedne z drugich w pewnym sensie, za dużo wyszło składników. A że szkoda marnować.. ;)
Na drugie śniadanie, podwieczorek i deser do herbaty.
Palmiery i rożki robi się błyskawicznie!
W mojej wersji rożki mniejsze, prawie na jeden gryz. Palmiery według przepisu bardzo rosną, moje nie chciały, trudno. *
Rożki z ciasta francuskiego (z tego przepisu)
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 3 łyżki rodzynków
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy. Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszać.
Podzielić ciasto na równe kwadraty, brzegi każdego posmarować jajkiem. Na środek wyłożyć nadzienie, złożyć na pół po przekątnej i zlepić boki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. W każdym rożku zrobić 3 otwory nożem (dzięki temu ciasto nie rozmięknie od spodu, pozostanie chrupiące). Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Palmiery cynamonowe (z tego przepisu)
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy. Wymieszać cukier z cynamonem. Posypać ciasto częścią cukru, lekko dociskając. Złożyć boki do środka, aby ciasto zmniejszyło powierzchnię o połowę, posypać częścią cukru. Znowu złożyć boki, wysypać resztę cukru z cynamonem. Zamknąć całość ciasta (tak, jakbyśmy zamykali książkę).
Roladę pokroić na plasterki grubości ok centymetra, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zezłocą. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Ryż na mleku (wg tego przepisu)
Składniki:
- litr mleka
- 100 g ryżu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru
- łyżka masła
Zagotować mleko z ryżem i szczyptą soli. Zmniejszyć płomień, gotować ok. 20 minut, często mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z cukrem, dodać łyżkę masy ryżowej, wymieszać i przełożyć do garnka. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać.
Do ryżu dodałam jabłka z cynamonem, których przygotowałam za dużo do rożków. Można podawać też z innymi owocami lub dżemem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz