piątek, 17 sierpnia 2012

Tort czekoladowy z białą truflą


No dobrze. Na torcie miałam zakończyć, jeśli chodzi o przepisy, które czekają na opublikowanie.. ale zwyczajnie nie mogę się doczekać, kiedy się nim pochwalę.. ;) z niewielu chyba rzeczy do tej pory byłam tak dumna.
I oczywiście, że masa była zbyt płynna, zamartwiałam się, że już nic z tego nie będzie. I oczywiście, że sporo osób stwierdziło, że za słodkie. I oczywiście, że nic a nic mnie to nie obchodzi ;) podobno tort z białą czekoladą był słodszy.
Mniejsza z tym. Naprawdę bardzo polecam Wam ten tort. A najlepsze jest w nim to, że jest jeszcze lepszy na drugi czy trzeci dzień, och, jeśli choć odrobina go Wam zostanie. Przepis z książeczki "Czekolada" (jest w obiegu, uzupełnię autora, jak wróci w moje ręce). Składniki na tortownicę 35-40 cm. Zdjęcia robione w biegu (jakkolwiek byśmy nie obliczyli czasu na przygotowania, zawsze i tak jest go za mało, prawda?) więc tym bardziej uważam, że całkiem nieźle się prezentuje :)


Tort czekoladowy z białą truflą


Ciasto czekoladowe:

Składniki:
- 150 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 4 jajka, rozkłócone
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 100 g mielonych migdałów


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewać jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, ostrożnie wmieszać do ciasta. Dodać mielone migdały, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

Masa truflowa:

Składniki:
- 600 ml kremówki
- 700 g białej czekolady
- 500 g serka typu ricotta


Wykonanie:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kostki czekoladę, rozpuścić i wystudzić. Zimną masę wymieszać z serkiem. Wylać na ciasto, wstawić do lodówki na minumim 2 godziny. 


Ciasto dowolnie udekorować. U mnie bita śmietana, perełki, maliny, waflowe rurki i paczka maltesers'ów. 
Obłędne połączenie.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wspaniały popis sztuki kulinarnej! Ależ ten tort musi być smaczny! I wcale nie jest trudny do zrobienia. Będę o nim pamiętać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet bym powiedziała, że jest bardzo łatwy do zrobienia :)

      Usuń
  2. Alez duzo dobroci na tym ciescie :) W sam raz dla lasuchow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko! ślinka cieknie na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny tort!
    I te smaki.
    Co za rozpusta.

    OdpowiedzUsuń