wtorek, 15 maja 2012

Owocowa pianka z karmelową nutą

W sam raz na upalne dni. Ciasto bez pieczenia, leciutka pianka, której smak możemy dowolnie dobrać według upodobań. Słodki, ciasteczkowy spód, jeden z lepszych jakie jadłam. W tym przepisie wychodzi dość miękki, jeśli chcemy aby był bardziej chrupiący, możemy go przed wylaniem kolejnych warstw przez 10-15 minut podpiec w piekarniku. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, ale jest naprawdę łatwe w przygotowaniu i wynagradza smakiem poświęcony czas.. :)
U mnie ciasto występuje w wersji śmietanowo - bananowo - truskawkowej, niestety użyłam truskawek zamrożonych z zeszłego roku i wcale mnie to nie zachwyca. Ze świeżymi byłoby na pewno o wiele lepsze.. i pewnie kolor bardziej by zachwycał :)
Inspiracja tu i w numerze specjalnym Mojego Gotowania "Truskawki, maliny, jagody".

Owocowa pianka z karmelową nutą 
(u mnie w tortownicy ok. 30 cm)


Składniki na ciasteczkowy spód:
- paczka herbatników typu petitki
- 100 g masła
- ok. 1/3 szklanki cukru 
- 4-5 łyżek mleka

Masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu 10-15 minut aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Kiedy cukier lekko zbrązowieje, odstawić i ostudzić. Herbatniki drobno pokruszyć, dodać do nich przestudzoną masę, wymieszać. Dodać mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji, herbatniki mają wszystko wchłonąć. 
Powstałą masą "wylepić" dno tortownicy (można wyłożyć je wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.

Składniki na masę śmietanową:
- 350 ml śmietany kremówki
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać, zdjąć z gazu i ostudzić. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Odstawić do lodówki, aż masa stężeje.

Składniki na masę owocową (u mnie dwa rodzaje)
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 60 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 dojrzałe banany
- u mnie był jakiś kilogram truskawek mrożonych, ale po rozmrożeniu wiele z tego nie zostało.. ;) myślę że świeżych ok 0,5 kg powinno wystarczyć.

Żelatynę rozpuścić w szklance w kilku łyżkach wody, dodać gorącej wody do pełnej szklanki, wymieszać i ostudzić. 
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Truskawki zmiksować.
Mleko zmiksować z cukrami na puszystą masę, aż podwoi objętość. Dodać wystudzoną żelatynę, podzielić masę na pół. Do jednej części dodać banany, do drugiej truskawki. Powstałe masy odstawić do lodówki na 20-30 minut, aż lekko zgęstnieją. 
Wylać kolejno na masę śmietanową, odstawić do lodówki. 

Składniki na karmelową polewę (stąd):
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki

Masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu 10-15 minut aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Kiedy cukier zbrązowieje, ostrożnie (może pryskać) dolewamy śmietankę. Gotować jeszcze chwilę, aż masa znowu lekko zgęstnieje. Odstawić i przestudzić.

Opcjonalnie:
- dowolne owoce do dekoracji (u mnie jabłko pokrojone w cienkie plasterki)

Owoce rozłożyć na cieście, zalać karmelową polewą, odstawić do lodówki.


Przygotowane ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc, aby masy dobrze zastygły.


Smacznego!

A oto i kocica zajadająca śmietanowy krem.. ;)


p.s. W myśl zasady "wszyscy mają, mam i ja" zapraszam do polubienia profilu Małych Słodkości na facebooku.. ;)


 

wtorek, 8 maja 2012

Ciasteczka z m&m's


Dziś zapraszam na ciasteczka, o których sama nie wiem, co myśleć. W smaku są rewelacyjne, ale konsystencja.. po zastosowaniu proporcji z przepisu (dorzuciłam tylko garść orzeszków ziemnych), pierwsza porcja ciastek w piekarniku rozlała się na całą blachę. Drugie czekały już na swoją kolej, pięknie udekorowane, ale nie było wyjścia - wróciły do miski, gdzie dodałam jeszcze ponad pół szklanki mąki zanim ciastka jako-tako trzymały formę. Pomimo tych przygód usłyszałam później "noo, takie ciastka to możesz piec.." ;) Przepis cytuję w oryginale, pochodzi stąd. Widziałam go też na wielu blogach więc może to po prostu mi coś nie wyszło? :)

Ciasteczka z m&m's

Składniki:
- 220 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- ok. 400 g M&m's z orzechami


Masło utrzeć ze zwykłym i brązowym cukrem. Wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, ucierać. Dodać mąkę, sól i sodę, całość zmiksować.* Dodać połowę orzeszków m&m's i wymieszać.
Z masy nakładać łyżką porcje wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Na wierzchu ułożyć resztę orzeszków. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po kilku minutach zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.

*na tym etapie najlepiej zrobić próbę - upiec jedno czy dwa ciasteczka i jeśli będą się rozlewać, dodać więcej mąki :)


Smacznego!


Majówka w Kazimierzu udana. Mieliśmy piękną pogodę, raz tylko padało, a pierwszego i trzeciego ciężko było znaleźć gdzieś przy rynku wolne miejsce w knajpie. Dobrze, że to wszystko blisko i droga nie była męcząca.. ;) 


W podwórku była altanka idealna na śniadania i wieczorne grille. 
A właściciele mieli cudnego kota.. nie jednego zresztą, ale ten był wątkowy :)  


Nie ma to jak trochę się oderwać od codzienności..
Ah no i jeszcze na wyjeździe Mąż miał urodziny i w nieco spartańskich warunkach zrobiony na szybko z półproduktów tort trzeba było kroić plastikowym nożykiem.. ;) na szczęście całe przygotowania jakimś cudem udało się utrzymać w tajemnicy i niespodzianka się udała! :)


A Wy jak drogie Panie i Panowie? Odpoczęliście? :)

wtorek, 1 maja 2012

Roladki

Dziś szybciutko, bo uciekam na urlop :)
Zamiast kanapek, koreczków, polecam :)

Roladki 

Składniki:
- bagietka
- serek topiony
- szynka
- ser
- papryka
- ogórek konserwowy


Bagietkę rozciąć wzdłuż, odkroić brzegi. Wydrążyć tak, aby została prawie sama skórka. Posmarować serkiem topionym, ułożyć ser i szynkę. Paprykę i ogórka pokroić w plasterki, ułożyć z jednej strony bagietki (wzdłuż) i od tej strony zwinąć ścisło w rulon, owinąć szczelnie folią spożywczą. Włożyć na kilka godzin do lodówki, pokroić w plasterki.